Vestager støtter forbud mod omskæring af drengeAf Thomas Søgaard Rohde, Berlingske Nyhedsbureau, Elisabeth Arnsdorf Haslund og Chris Kjær Jessen (BNB)

15. september 2013, 16:00

Den radikale leder er dog ikke sikker på, hvorvidt partiet kan komme igennem med et forbud. Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) er imod regeringens linje på spørgsmålet om omskæring af drenge. Den radikale leder ønsker således et forbud, til trods for regeringens beslutning tidligere på året om, at drenge fortsat skal kunne omskæres.

''De argumenter, der er for at forbyde omskæring af drenge, dem deler jeg,'' siger Margrethe Vestager.

Hendes udmelding kommer i kølvandet på en afstemning på de Radikales landsmøde i Nyborg, hvor det blev besluttet, at partiet skal arbejde på at forbyde omskæring af drenge.

Ifølge den vedtagne resolution vil partiet sidestille omskæring af drenge med omskæring af piger, der gennem en årrække har været forbudt i straffeloven, og Vestager er på linje med sine partirødder:

''Nu kunne jeg ikke stemme, men havde jeg kunnet stemme, så havde jeg stemt for resolutionen,'' siger hun.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) har på baggrund af en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen afvist at forbyde rituelle omskæringer af drenge.

Spørgsmål: Så du er ikke helt på linje med sundhedsministeren?

''Nej, men jeg har en personlig holdning. Jeg betragter det her som et etisk spørgsmål, ligesom nogle af de andre etiske spørgsmål, vi tager stilling til,'' siger Vestager og uddyber:

''Jeg har en personlig holdning, nu har mit parti taget stilling, og jeg deler den stillingtagen, og så må vi se, hvordan vi kan fremme det synspunkt. Det er ikke sikkert, det bliver lige nu. Det er nærmest sikkert, at det ikke bliver lige nu, fordi de andre regeringspartier har andre holdninger, og så må vi se, hvordan tingene udvikler sig fremover,'' siger Vestager.

Spørgsmål: Vil du så også arbejde for i regering at få et forbud?

''Nu er det her jo kommet lidt bagefter, for der er en regeringsbeslutning, og den er jeg selvfølgelig loyal over for,'' siger Margrethe Vestager.

Ifølge de Radikales resolution skal forbuddet gælde al omskæring af drenge under 18 år samt af voksne mænd, der ikke har givet deres samtykke. Medicinsk omskæring med begrundelse i et sundhedsproblem f.eks. forhudsforsnævring skal undtages for forbuddet.

Sundhedsminister Astrid Krag har sagt, at selv om hun ikke ønsker et forbud, så vil hun følge området og sætte flere initiativer i gang. Blandt andet skal det reguleres, hvor omskæringerne bliver foretaget, ligesom der skal sættes fokus på, hvorvidt det kan føre til helbredsmæssige problemer for drengene senere i livet, hvis de bliver omskåret.