Politikere: Ja til gratis omskæring28. december 2006 04:00

Af: KARIN AXELSSON OG ANDERS MOSE POULSEN, Fyens Stiftstidende

Omskæring af små drenge bør være et gratis tilbud til alle forældre, mener en bred række politikere, efter at internationale undersøgelser har vist, at omskæring fører til lavere smittefare for hiv.

Undersøgelserne har ført til, at Verdenssundhedsorganisationen (WHO) nu anbefaler omskæring af mænd og drenge i Afrika.

I Danmark blev muligheden for gratis omskæring af religiøse eller kulturelle grunde på enkelte af landets sygehuse helt afskaffet i 2003. Men i lyset af undersøgelserne bør der nu indføres et landsdækkende gratis tilbud i kommuner til alle, mener Centrum Demokraternes politiske næstformand Ben Haddou.

Rigtig fornuftigt

Ideen møder genklang i Folketinget, hvor Socialdemokraternes medlem af sundhedsudvalget, Lene Hansen, nu vil tage forslaget op.

- Det er rigtig fornuftigt at gøre det gratis, især i lyset af undersøgelserne af hiv-risikoen. Der bør vi gribe til alle redskaber, siger Lene Hansen, som gerne ser, at alle vordende og nybagte forældre i fremtiden bliver gjort bekendt med muligheden for omskæring af deres drengebarn - også af hygiejniske grunde.

SF kalder det naturligt, at omskæring gøres gratis, men advarer samtidig mod at presse forældre til omskæring for at minimere hiv-risikoen.

Både De Radikale og Dansk Folkeparti er åbne over for ideen om gratis tilbud, hvis der er belæg for undersøgelserne.

- Hvis det er af forebyggende karakter og har en effekt, så er vi klar til at kigge nærmere på det, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører Birthe Skaarup.

K er skeptisk

Mens et flertal uden om regeringen dermed ser positivt på ideen, er De Konservative skeptiske, mens Venstres sundhedsordfører Jørgen Winther først vil nærstudere de internationale undersøgelser, før han udtaler sig.

Imens advarer læge og formand for AIDS-Fondet, Peter Skinhøj, mod at tro, at omskæring vil have nogen effekt på hiv-smitten i Danmark.

- Vi har at gøre med en helt anden målgruppe og en helt anden situation end i Afrika, hvor undersøgelserne er foretaget, så det tror jeg, at politikerne har fået galt i halsen, siger han.

Speciallæge i gynækologi fra Odense Universitetshospital, John Dræby, er enig.

- I et så lille og veloplyst land som vort vil det være uden mening at vælge omskæring som et forebyggende middel, siger han.