Vejledning om omskæringJP,København 24.05.05 kl. 03:00 Vejledning om omskæring AF Af ANDERS JERKING

Overrabbineren kan stå for omskæring, men der skal være en læge til stede, fastslår Sundhedsstyrelsen.

Manglende bedøvelse, infektioner og andre problemer i forbindelse med omskæring af drengebørn har nu fået Sundhedsstyrelsen til at udsende en vejledning om, hvordan en omskæring bør foregå.

Det anslås, at der hvert år omskæres 500 drenge alene i København, hvoraf nogle er jøder, mens størstedelen er muslimer.

Vejledningen modtages positivt af muslimer og jøder.

''Vejledningen er en præcisering af lægeloven. Sundhedsstyrelsen har fået indberetninger, hvor der har været problemer med omskæringer, og på baggrund af disse sager har vi ønsket at præcisere, hvad lægerne skal være opmærksomme på ved omskæring af drenge,'' siger Lena Graversen, afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen. Læge undrer sig

Vejledningen slår fast, at der skal være en læge til stede under indgrebet, men det behøver ikke at være lægen, der fører kniven.

Det undrer læge Morten Frisch, der længe har argumenteret mod omskæring af børn.

''Det er ikke en læge, der udfører de jødiske omskæringer, og det er helt uden sidestykke i kirurgisk praksis. Vi kunne aldrig drømme om at lade en person, der ikke var læge, fjerne så meget som en skønhedsplet eller en tatovering, men når det gælder forhuden på en dreng, der hverken kan sige til eller fra, så er det åbenbart accepteret på grund af religiøs tradition,'' siger Morten Frisch.

Han glæder sig til gengæld over, at Sundhedsstyrelsen slår fast, at der nu skal føres journal over omskæringerne.

Otte dage gamle

Jødiske drenge omskæres, når de er otte dage gamle ved en privat ceremoni, og i Danmark er det overrabbiner Bent Lexner, der foretager indgrebet, oplyser formanden for Mosaisk Trossamfund, Stefan Isaak. Han er tilfreds med Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

''Overrabbineren har modtaget en speciel uddannelse i indgrebet, og vi har altid en læge til stede,'' siger han.

Stefan Isaak ved ikke, om der i dag bliver ført journal over omskæringerne, men han garanterer, at journalerne i fremtiden kommer på plads.

Også imam Abdul Wahid Pedersen er tilfreds med Sundhedsstyrelsens præciseringer.

''Jeg kan overhovedet ikke forestille mig, at muslimer i Danmark skulle gå andre steder hen end til speciallægen,'' siger han.

Der findes ingen opgørelse over, hvor mange fejl der begås i forbindelse med omskæring af drenge.