Legems-beskadigelseAf Kim Sejr | 27. april 2005

OMSKæRING - Forældre skal ikke have ret til at beskadige et barns raske krop At omskæring af drenge er uacceptabelt, er ikke blot noget jeg mener, det er også noget, som mange jøder mener – bl.a. dem, der er samlet i organisationen Jews Against Circumcision.

Det er tankevækkende i forhold til de udtalelser som formanden for Mosaisk Troessamfund, Stefan Isaak, fremkommer med i Kristeligt Dagblad den 26. april: "Det har været en religiøs skik i årtusinder, at drengebørnene bliver omskåret på den ottende dag, og det er en part af fundamentet for jødedommen. Ligegyldigt om en omskæring er sygdomsbekæmpende eller ej, vil jeg kæmpe til min sidste blodsdråbe for, at vi stadig skal omskære vores drenge," lyder udtalelsen. Men religiøst påbudte skikke er vel ikke et argument i sig selv for at bevare traditioner, der kan synes utidssvarende i takt med samfundets udvikling, oplysning og bedre viden. Samme jøder peger på, at det ifølge jødisk lov også tidligere har været tradition med dødsstraf for utroskab, homoseksualitet og blasfemi. Disse love har jødedommen forladt, efterhånden som det omgivende retssamfund har udviklet sig.

En del jøder i USA har af hensyn til barnets tarv forladt traditionen med omskæring af drenge og erstattet den med en navneceremoni, hvori omskæring ikke indgår. Forældre skal ikke have ret til at beskadige et barns raske krop – barnet skal selv have lov at bestemme om det ønsker omskæring af religiøse grunde.

Det er bemærkelsesværdigt, at danske politikere har vedtaget et forbud mod tatovering af børn under 18 år. De samme politikere tillader samtidig amputation af sunde dele på en drengekrop.

Kim Sejr,

formand for Foreningen mod Drengeomskæring,

Ekkodalen 5,

Allerød