Stop rituel omskæring af drengeAf Kim Sejr | 10. januar 2005

OMSKæRING Den lovgivning, der beskytter barnets krop mod beskadigelse, må kunne bruges til at stoppe drengeomskæring Børn skal beskyttes. Derfor har det i Danmark siden 1997 være ulovligt at revse sine børn. Vi har også en lov, der forbyder tatovering af alle unge under 18 år, altså lovgivning, der beskytter barnets krop mod beskadigelse, indtil det selv er myndigt.

Men når det gælder religiøs og rituel omskæring af drenge, altså amputation af et stykke sundt væv, er der ingen beskyttelse. Her kan forældrene med samfundets billigelse tvinge drenge til at blive omskåret. Det er hændt, at pædagoger i fritidshjem og andre børne-og ungdomsinstitutioner er blevet konfronteret med dette problem, når muslimske drenge har givet udtryk for deres modstand og frygt for en omskæring.

I Justitsministeriet betragtes omskæring af drenge som et indgreb, der anses for at være så ringe, at forældrene kan samtykke i foretagelsen af dette. Det er således forældrene, der bestemmer om barnet skal udsættes for en unødvendig amputation af forhuden – hvad barnet mener har ingen betydning.

Omskæring er ikke harmløst. Under og umiddelbart efter indgrebet kan der være smerte, gener og komplikationer i form af blødning og betændelse, ligesom der på sigt er risiko for sår og arvævsskrumpning, vævstab og arvævsskader. Sundhedsstyrelsen behandler for tiden en række sager herom.

Den muslimske dreng, der tror, at de danske pædagoger i skole og institutioner kan redde ham, bliver altså skuffet. Sådan foregår tvangsomskæring dagligt på børn i Danmark – helt lovligt. Det er ikke rimeligt, og derfor skal det være forbudt at foretage rituel omskæring på børn, før de er f.eks. 18 år.

Kim Sejr, formand for Foreningen mod Drengeomskæring,

Ekkodalen 5, Allerød